Naar méér info over curettages voor Kortrijkse zwangere tieners

Tienermeiden alhier !
Wacht nog even op de grote vakantie om zwanger te worden.
Hierna enige toelichting.

Het Kortrijkse CAW “Piramide” (in de Beheerstraat 46) werkte een regionale sociale kaart uit (in het welzijnsjargon een SoKa) in verband met tienerzwangerschappen.

Die sociale kaart (in feite is dit een soort adressenlijst, vroeger in boekvorm, nu ook op internet) wil alle mogelijke hulpverleners en leerlingbegeleiders wegwijs maken in alle mogelijke vormen van ondersteuning en begeleiding voor (liefst ongeplande) zwangere meisjes. Want op het moment dat een meisje geconfronteerd wordt met een ongeplande zwangerschap staat ze zoals u weet meestal onder tijdsdruk. Dan komt het erop aan dat u een goede ondersteuning kunt bieden bij zowel “het beslissingsproces” als bij de “uiteindelijke keuze” (citaat!) die ZIJ maakt.
(Indertijd lieten onze moeders door de katholieke gynaecoloog in een katholiek ziekenhuis gewoon een curettage uitvoeren. Betekent letterlijk: een sanering van oude wijken. En vader wist nergens van. Minder lang geleden trokken onze meer dartele Kortrijkse meiden naar het CGSO, achter de Kortrijkse statie, om de pil. Wat een tijden.)

Het CAW Piramide zal pas op donderdagvoormiddag 2 juni 2005 deze SoKa voorstellen aan alle welzijnsorganisaties en scholen uit de Kortrijkse regio. In het Muziekcentrum op het Conservatoriumplein.
Concreet zullen een aantal organisaties zoals het Centrum voor Leerlingenbegeleiding Groeninge(de vroegere PMS), het Jongerenadviescentrum, Gezins- en Relationeel Werk, de West-Vlaamse centra voor Integrale Gezinszorg en het Kollectief Anticonceptie hun aanpak van zwangere tieners voorstellen. (Het Kollektief was vroeger in het Kortrijkse en zeker bij scholieren welbekend onder een eenvoudige naam: het Gentse abortuscentrum!)

De deelnameprijs voor deze SoKa-voorstelling is 12 euro !
Terwijl al die welzijnsorganisaties zwaar gesubsidieerd worden. Ook voor het opmaken van SoKa’s. Door de stad, het OCMW, de provincie, enz.
Er is wel een lunch voorzien. Waarom mag Joost weten.

Tieners, zeg niet dat u niet bent verwittigd. Brossen en inschrijven voor die SoKa kan bij het CAW Piramide telefonisch op het nummer 056/24 56 22.

Een tussenvraag.
Kan ons christen-democratisch stadsbestuur en OCMW nog wel een CAW subsidiëren dat reclame zal voeren voor het Gentse abortuscentrum?
En nog wel in een stadsgebouw?
Doet ons denken aan het vanuit Hasselt overgewaaid activistisch pluralisme.

U allen Kortrijkzanen weten waarschijnlijk niet wat een CAW is. Ben er eigenlijk zeker van. (Stadsbestuurders ook niet.)
Dat is een autonoom (bijvoorbeeld een beetje los van openbare besturen maar toch genietend van betoelagingen) Centrum Algemeen Welzijnswerk.
In Kortrijk zijn er twee centra: naast “De Piramide” heb je nog het CAW “Stimulans” in de Voorstraat 46.
(Je ziet daar ook zelden iemand binnen- of buitenkomen terwijl er naar het schijnt aldaar 87 medewerkers zijn.)

Een CAW realiseert een breed spectrum van sociale dienstverlening.
De laagdrempelige en toegankelijke dienstverlening staat open voor iedereen, maar richt zich met nadruk tot die mensen die kwetsbaar zijn omwille van uiteenlopende factoren.
Bent u kansarm? Rookt u teveel? Bent u thuisloos? Gebuisd op school? Is uw man of vrouw verdwenen? Bent u gewoon totaal de pedalen kwijt? Beetje homo?
Geraakt u echt niet zwanger?
Bij zo’n CAW kunt u met al uw vragen en problemen terecht.

Ik zit ook met een probleem en ben nog eens gaan kijken op de website van het Kortrijkse CAW Piramide.
Onder het hoofdstuk Directie en Centraal Secretariaat is er niets te vinden.
Zowel de rubrieken “actualiteit” en “beleid” zijn “under construction“.

Tieners,
U krijgt hier dus een primeur. Dank u, Kortrijkwatcher.
STOP AAN DE BRAIN DRAIN NAAR GENT.