Naar een publiek debat over Buda-kunsteneiland ? (1)

De burgemeester houdt niet erg veel van debat (heisa) rondom het Kunsteneiland en/of zijn eigenste privé-vzw “Beeldenstorm”. Dat bleek al in een gemeenteraad van april 2004 toen hij zéér ongaarne antwoord gaf op een aantal concrete vragen vanuit de oppositie.
Vragen die natuurlijk ook leven binnen de meerderheid maar aldaar taboe zijn verklaard.

In burgemeesters opinie is de VZW Buda immers een private VZW waarvan hij – citaat- “niet de hoeder is“. Niettemin heeft de burgemeester nu in de laatste gemeenteraad van 10 januari 2005 laten uitschijnen dat hij een publiek debat, bijvoorbeeld in de gemeenteraad, niet ongenegen is.
Als het van hem afhangt wil hij zelfs ook nog een boekje opendoen over “de vereffening” (iets anders dan impact) van Anno’02. Dat siert hem, dat hij toch nog al die miserie op zijn hals wil halen.
Aan te raden is wel om onze burgervader daar op tijd en stond aan te herinneren. (Van een beloofd debat over het taxi-beleid is ook nog niets in huis gekomen.) En vermeden moet worden dat heel de zaak wordt ondergesneeuwd, bijvoorbeeld door het debat te laten voeren in een zogenaamde “Verenigde Raad”. Die is namelijk niet publiek toegankelijk.

Op gevaar af te worden uitgescholden voor cultuurbarbaar volgen hierna (slechts) enkele punten die in het toekomstige debat ter sprake kunnen komen.
Financiering (van de werking)
De huidige VZW- Buda (opgericht in juli 2003) is geen gemeentelijke VZW. Puur juridisch bekeken is dit ook zo.
Vraag is waarom die vzw dan geregeld ter sprake komt in het College. Zelfs aldaar wordt “geëvalueerd”. (Verslagen daarover worden wel niet genotuleerd.)
Vraag is van welke immateriële steun het Kunsteneiland vanwege de stad geniet of heeft genoten. Bijvoorbeeld onder de vorm van onrechtstreekse bijstand vanwege ambtenaren.
Vraag is van welke materiële steun Buda geniet. Stoelen en tafels bijvoorbeeld.
Vraag is hoeveel financiële steun de stad reeds heeft verleend aan de vzw Buda. Alweer rechtstreeks of onrechtstreeks.
Want die VZW kost geld hoor ! De reële kasbehoeften per maand bedroegen vorig jaar zowat 50.000 euro ! Vijftigduizend euro. Dat is twee miljoen BEF. Per maand!
De burgemeester blijft nu beweren dat Buda volledig door Europees geld wordt gefinancierd.
(Tiens. Niks van de provincie? Niks van de Vlaamse Gemeenschap?)
Dat moet eenvoudig te bewijzen zijn door enige relevante documenten daaromtrent te tonen.
In elk geval kunnen we hier alvast de meest recente bizarre geldstroom vanuit de stad zelf vermelden.
(De ons bekende financieringen en pre-financieringen uit het verleden blijven hier nu even achterwege, anders hebben we nooit gedaan. Schat die maar op minstens 300.000 euro.)
Laatstleden dus, op 5 oktober 2004, heeft het College aan zeven Kortrijkse professionele organisaties uit de podiumsector (waaronder Limelight, Dans in Kortrijk, Happy New Ears) elk 12.142 euro geschonken. Wel te verstaan met de uitdrukkelijke vraag om die toelage door te storten naar de vzw Buda. Samen maakt dit 84.994 euro uit.

Beheersovereenkomst
Het stadsbestuur was van plan om een beheersovereenkomst op te maken met de vzw.
Die zou bijv. betrekking hebben op het gebruik van een heel aantal gebouwen zoals de Pentascoop, de Tacktoren, de Holvoettoren, de Paardenstallen. Waar blijft die (globale) overeenkomst?
En intussen: betaalt de vzw wel huur voor zijn kantoren?

PPS
Ja, hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Men had daar veel van verwacht.
Overigens, kan PPS wel met een vzw die zelf al privaat is??

Naar een nieuwe vzw Buda (bis)?
Er komt een nieuwe vzw. Waarschijnlijk bestaat die al virtueel.
Wat is de reden van de oprichting van die nieuwe vzw? Impliceert dit een wending in het hele project en het beleid? Wordt het een gemeentelijke vzw? Wat met de bestaande vzw?

Ach ja, we kunnen zo doorgaan met vragen en zagen.
Luister eens.
Laat ons de gilde der cultuurbarbaren verlaten.
Het Buda-“verhaal” (zo wordt dit in het jargon genoemd) is als een waarlijk bevlogen sprookje heel goed te verdedigen.
Maar nu wel toevallig NIET in onze – in essentie – toch een beetje kleine, gezellige, volkse stad.
Iets als Turnhout bijvoorbeeld. Of Hasselt. Men moet daar niet beschaamd over zijn.
Voor zo’n project is er alhier ter stede geen draagvlak.

Ook prof. Laermans schreef het al in zijn voorstudie, weliswaar voorzichtig : “Momenteel lijkt het lokale draagvlak voor het moeilijker creatiewerk nogal beperkt.” En: “Kortrijk bezit alvast binnen de diverse kunstsectoren ternauwernood een kernpubliek dat als prikkelende klankkast kan fungeren. Dat maakt de stad niet bijster interessant voor kunstenaars.”
En dat moet allemaal niet meer bewezen worden. Zie het vroegere experiment “Kanaal”, zie ‘Anno’02, zie de Tacktoren. Zie de povere opkomst bij Buda-activiteiten in de Paardenstallen.
Prof. Laermans meent dat het eiland-project een “pull-factor” kan zijn voor Kortrijk. Maar er is geeneens een deur om aan te trekken.

Tenslotte nog dit. Met de vele miljoenen euro die in het project dreigen op te gaan
(de vernieuwing van de Pentascoop alleen al zal drie miljoen euro kosten) kon men op cultureel vlak andere dingen doen. “Zijn ding doen.”
Bijvoorbeeld inzake – zeer belangrijk! – educatie, erfgoed, bibliotheken en musea, sociaal-artistieke projecten en amateurkunsten, programmaverbreding, prijzenpolitiek, promotievoering, culturele centra, animatie.
Dit alles dicht bij de mensen.
Maar ja, het is moeilijk bescheiden te blijven.

P.S.
De website www.budavzw.be ligt al geruime tijd stil.